Categories
Betraktelser & Berättelse

Några tankar om det det skriks om idag.

Jag är avundsjuk på alla som har svaren klara för sig utan att ens behöva reflektera. Det har aldrig varit så enkelt för mig. Ett plus ett är två! Varför det? Jag har heller aldrig haft en sådan där dogmatisk övertygelse som gjort att jag bara otänkandes kunnat följa med och ofunderandes acceptera. Att en gång bestämt sig och sedan ha allt klart för sig i evinnerliga tider, amen. Men likförbaskat vore det skönt att ha det just så. Ha allt klart för sig bara och bara rulla på nerför backen och tycka samma som de andra som rullar på där bredvid en.

Ta JB konkursen här för leden. Man kan tycka vad man vill om riskkapitalister som tjänar pengar på vård, omsorg och skolor. Men så röstar man och majoriteten gillar tydligen det där. De finns där de där bolagen. Skall man nu tillåta bolag så måste de naturligtvis få plocka ut vinst. Annars är det inte bolag. Vinst krävs för att kunna investera och för att utveckla verksamhet. Koncernbidrag är ett medel för det också. Det ingår till och med i själva ide’n med privatägda bolag, liksom konkurs och lönegaranti. Verksamheten man bedriver har ett regelverk som efter vad jag förstår är tänkt att vara lika för alla aktörer. Det är det regelverket som är styrmedlet, inte bolag eller inte, vinst eller inte, det är liksom två separata frågor. Som jag ser det så borde de “enorma vinstuttag” som de privata aktörerna inom vård/omsorg/skola tar ut vara en gyllene chans för alternativen, de offentliga motsvarigheterna, att visa att de är så mycket bättre. Det de kanske också är ibland, i andra fall inte är. Jag har i alla fall upplevt bådadera, Inifrån, och tror jag vet vad jag pratar om.

Så stängningen av Lundsberg idag. Rätt förvisso, det verkar ha varit en underlig kultur av pennalism och konstig kamratuppfostran där. Uppriktigt så känns hela formen förlegad om du frågar mig. Men det är såklart inte svart och vitt och enkelt det här heller. Ja det är en privat skola. Det kostar 200 000 per år att ha sin unge där. Sådana som du (gissning) och jag (vet säkert) kommer aldrig ha råd att ha barn där. Men det finns folk som vill det och som har råd och som naturligtvis lika väl kan sätta ungarna på en liknande skola i Schweiz, England eller ett annat land och kanske är just det verkligen bättre också för Sverige om de gör det. Eller så är det inte det. Jag är i alla fall inte säker och knappast är det det för barnen som hamnar i en värld som antagligen är värre än vad den är på en skola i Värmland och kanske helt utan kontroll. Det är inte så solklart och enkelt som tabloiderna och enmeningsmänniskorna vill få det att framstå. I alla fall inte för mig. De rika kommer alltid att hitta på sätt att särskilja sig från oss som har mindre med pengar. Så avskaffa de rika? Det är också att göra det lätt för sig i teorin men jävligt svårt för sig i praktiken.

Själv gillar jag den Svenska modellen där vi försöker (läs gärna försökte) gå en mellanväg. I få andra länder hör man de som tjänar mycket pengar säga att de vill betala mer skatt om den går till skola vård och omsorg som man hör också höginkomsttagare säga i Sverige. Inte alla men många. De giriga finns här också. I ett av få länder har vi skapat ett samhälle som lyckats kompromissa mellan kapitalets krav och solidariteten. I färd med att nedmonteras idag det är sant men det kommer att ändra sig, det är jag helt säker på. Pendeln svänger alltid för långt och man hör fler och fler människor som är trötta på egoismens politik för var dag som går. Men som jag ser det får inte pendeln svänga över för mycket åt andra hållet heller. Jag tror inte på femårsplaner och ett samhälle som helt avskaffar morötter för folket. Förstå mig rätt. Jag skulle vilja tror på det morotslösa samhället, så fungerar jag i stor utsträckning själv. Men människorna är inte redo, jag är helt säker på det. Frågan är om de någonsin kommer att bli det. När morötterna försvinner blir bara herrarna några andra. Inte alltid bättre. Definitivt inte för dem som gillar morötter. Under tiden man använder för att fundera och nå det där perfekta så är den Svenska modellen en förbaskat bra lösning som fungerar och kan utveckla ett samhälle på bästa möjliga sätt (eller om du vill läs: näst bästa sätt). En demokratisk kompromiss värd att underhålla, utveckla och återta. Tycker jag då är det bästa att tillägga. Mina sanningar behöver inte vara din och det här är bara det jag kommit fram till för egen del här på min kulle i Lo[o]s +400 meter över havet.

Categories
Swedish

The Fountain Magazine

The Fountain Magazine.

Categories
Betraktelser & Berättelse

Absolut inget har hänt på kullen, eller…

IMG_20130828_072327

Det sämsta med att läsa tidningen elektroniskt är så klart att man inte kommer ut till postlådan på morgonen. Idag är det mulet på lunchen så jag kommer inte ut då heller och det är först när posten skall hämtas vid tvåtiden som frisk ren +400 meter över havet luft fyller mina lungor. Då är det också så pass varmt och skönt att jag vandrar runt i trädgården en stund. Tittar till allting. Ser att träd man satt har blivit lite grövre i år också. Det har blivit tydligare det där med åren. Vad brydde man sig om sånt när man var yngre?

Jodå jag pratar lite med citronträdet idag också. Smeker nya blad och knoppar som skall bli blommor. Det är invandrare här på kullen, hör inte hemma, precis som jag. Vi står här planterade i våra krukor och kan inte annat. Längtar bort samtidigt som vi så gärna vill stanna. Det är något i stammen hos oss eller i huvudet eller om det är rötterna som aldrig riktigt fäst. Jag vet inte, citronträdet vet inte. Annat är det med den gamla damen, körsbärsträdet. Hon har stått här i många, många år. Rötterna är djupt och tryggt nergrävda i jorden och hon kan inte tänka sig att flytta någon enda annanstans i världen. Det får hennes barn göra. De som kommer där vid väggen som små skott. Men hon är såklart ganska sliten nu. Men ger oss fortfarande massor av söta bär även om det inte blev så många just i år. Kylan kom ivägen för blommor och bins lek där i maj.

IMG_20130828_151005

IMG_20130828_151016

På väg tillbaks ser jag de gula bladen på björken. Vill inte se dem. Tittar istället bortåt mot gammellönnen som en gång fick reportern att mitt under pågående intervju rusa ut, till sin kollegas och min, intervjuofferets, förvåning. Ja, han var botaniker också och den är tydligen ovanlig den där lönnen. Sträcker nu på sig lite märkvärdigt sen dess. Blev lite bättre än oss andra här på kullen. Men, utan att vi talar om det för den, för oss ändå bara en gammal lönn som tappar bladet som den siste när snön redan är här.

IMG_20130828_170722

Petite, lillkatten, vill följa med in på låtsaskontoret när jag går in. Hon vill ligga nära, så nära att det ibland nästan blir jobbigt. Vill inte höra musik heller för då går hon härifrån direkt. Så man får sitta där i tystnaden och vara kudde med musarmen åt ett katthuvudet och värmare åt en frusen kattkropp. Mjukt och varmt förvisso, man får och man ger. Hon är förunderligt sovande nu sedan Tingeling dog. Vill inte gå ut. Saknar nog sin vän och den som lärde henne råttfångarkonsten och kattkampsporterna, i brist på en intresserad mamma och helbröder och systrar. Men det har blivit en fin kattflicka. En vi är mycket rädda om.

Så jag låtsasjobbar på där utan musik och med inte för häftiga musarmsrörelser. Tycker ändå livet är ganska gott för en o-cool gammal gubbe en augustidag strax före hösten, eller hur?

Categories
vetenskap

Amazing Caterpillar Caravan – Zeibiz

Amazing Caterpillar Caravan – Zeibiz.

Categories
Swedish

New Zealand bans software patents | ZDNet

New Zealand bans software patents | ZDNet.

Categories
Böcker

Frågorna återkommer med en berusad papegojas envishet.

Frågorna återkommer med en berusad papegojas envishet.

via Bättre att skriva själv – Bokrecensioner – www.helahalsingland.se.