Categories
Betraktelser & Berättelse

Värdet av praktisk kunskap

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

På fullt allvar lägger man ett förslag om obligatorisk gymnasieskola. När det är det motsatta vi behöver. Praktiskt arbetande har samma värde som teoretiskt. De flesta fattar väl det när bilen går sönder eller när snickaren knackar på. Men tydligen inte politiker och vissa tjänstemän inom industrin. De står där framför arbetaren i overall framför NC maskinerna och påstår att nu för tiden behövs det grundskola + gymnasie + högskola för att svarva och svetsa. Helvete det har ju aldrig varit lättare än det är nu. De svarvare och svetsare som byggde det här landet hade sex års folkskola de flesta, men mer krävande arbetsuppgifter och mer kunskap än de flesta av oss akademiker har idag. Japp, kunskap. Bokstaverar för säkerhetsskull utifall det är svårt att förstå

K U N S K A P

ja, man kan få det också genom praktiskt arbete. Det är inte bara traditionella skolformer som har monopol på den. Vad vi behöver är fler vägar till kunskap. Att man kan inhämta den vid olika tillfällen i livet. Mångfald för helvete. Vi är olika men lika bra.  Sluta larva er!

Categories
Betraktelser & Berättelse

Hundarna skäller för att mota en kall natt

DSC00529

Hundarna sjunger att det skall bli kallt där ute inatt. Jag å min sida fryser redan som en hund här inne på kontoret fast än det egentligen är lika varmt som i helvetet här inne. Det är nästan löjligt, men är som det är. Kroppen och knoppen har tydligen kopplat fel eller vad det är. Man har blivit fryslort.

Fast egentligen har jag alltid varit det. Ända sedan jag stod på sjön utanför Träförädlingen i Edsbyn med en motordriven pump och pumpade upp vatten på isarna. De skulle bli tjocka så att de klarade stora timmervältor och traktorer. Jag verkmästarens son sattes gärna på skitjobben. För ung för att stå vid maskinerna men inte för ung för att handgräva diken och spruta vatten dagarna lång på Ullungen. Den fuktiga kylan letade sig in under kläderna och in i kroppen och har nog aldrig lämnat den sedan dess. Jag hade Black Sabbath i öronen från en kassettbandspelare som hängde i en rem över axeln och den värmde. Man körde slut på en uppsättning batterier per dag. Jag skulle bli rockstjärna. Var bara sjutton. Att göra skitjobb bekom mig inte. Det priset var ynkligt litet och lätt att betala för att få göra det jag ville.

Farsan och ägaren Järvefelt var nära varandra och jag gissar att båda gärna såg att jag gjorde så mycket skitgöra som det gick för att få mig tillbaks till skolbänken. Men en som skall bli rockstjärna får man inte så lätt tillbaks till skolbänkar och inte ens den tjänstvillighet som många av jobbarna kände inför uppgiften att ge verkmästarens son en hård läxa som dessutom var påbjuden och godkänd av högsta ledningen tog ett dugg på mig. Jag tror jag fick någon slags respekt för det till slut. Men jag hade klarat mig utan den också. Jag visste då vad jag ville och vet nu vad jag vill. Ingen jävel skall tala om det för mig. Varken hög eller låg.

Om jag skall vara riktigt ärlig så fattade jag nog inte ens vad det där handlade om då. Det är först på senare år jag förstått det. Och visst började jag också plugga senare. När **jag** ville det och när jag var mogen för det. Eller ja, det är ett sätt att se på det. Det andra är att jag  började plugga när jag inte blev den där rockstjärnan. När en dröm gick i krasch. Men så var det liksom aldrig. Den lämnade mig aldrig den där musiken ändå men själv utvecklades jag till en annan människa. Ingen kunde väl tro att jag skulle sitta fyra år i Uppsala och läsa fysik då. INGEN. Jag kunde ha återvänt också. Till Edsbyn. Återtagit den där rollen som gammal popstjärna men en synnerligen lokal sådan. Hållit fast vi det där ännu idag. Ja det finns några i varje stad och by. Men det där var inget för mig. Inte då och inte nu. Jag är för eljest för det.

Hundarna har tystnat och termometern är nere på tre grader. Ja dom hade rätt Det blir en kall natt. Dags att leta upp någon bra musik och börja jobba. Det finns drygt tre goda timmar kvar av den här dan att få ner lite kod på. Bra kod. Det är härligt att leva…

Categories
Betraktelser & Berättelse Internet of Things (IoT) M2M Techstuff

Meningslöst

2014-09-30_11-25-58

Jag använder förmiddagen åt att fylla i en ansökan till en tävling för IoT finansiering som EU utlyst. Det är såklart fullständigt bortkastad tid att fylla i de där formulären. Man skall vara kvinna, bo i storstad och var under trettio för att ha en chans och sen skall man ha visioner a’la Google fast det aldrig någonsin har skapats ett “Google” från ett sådant här sammanhang. Aldrig någonsin och kommer aldrig att göra. Det är de som har lön från att administrera de här projekten som är de verkliga vinnarna. Precis som det är i varje näringspolitiska stiftelse i Sverige också.

Men det är såklart som vilket lotteri som helst det där. Tar man ingen lott så har man definitivt ingen chans. Och någon promilles chans finns det väl i alla fall att någon skulle orka sätta sig in i vad det handlar om och därmed förstå. Då vet jag att jag har dem i min hand. Men hur kommer man dit? De flesta orkar inte förstå eller har inte kunskaperna att förstå. Det var ingen skillnad när Internet rullar ut och det är ingen skillnad nu när IoT/m2m rullas ut.

Ja, ja, vad är tre, fyra, fem, sex bortkastade timmar om några år. Det är så man får se det. Sen jobba vidare…

Categories
Swedish

Ljusdal. Hotell/Turistföretag – objektvision.se

Ljusdal. Hotell/Turistföretag – objektvision.se.

Categories
vetenskap

Det kunde ha varit värre, mycket värre…

Jordens-belysning-vid-vintersolståndet-sv

I Kiruna är det polarnatt från 12 till 31 december, iTromsø och Kirkenes i Norge från 27 november till 15 januari, i Longyearbyen på Svalbard från 26 oktober till 16 februari. Nordpolens polarnatt varar i 175 dygn från 25 september till 18 mars.

Categories
Betraktelser & Berättelse

Ljus var det här i Charlieeffektens värld

IMG_20140929_081149

Säsongen är här. Ljuset är åter tänt på skrivbordet.  Det handlar egentligen mindre om mysigt än att lugna. Vad är det med betvingad eld som går rakt in i själen. Det har något med ursprung att göra det där. Precis som havet. Luft, eld, jord och vatten som grundpelare. Men visst blir det en mysig stämning också. Den kan inte förringas.

De ligger på avdragskontot i det här bolaget ljusen och jag är beredd att gå till regeringsrätten för att försvara rätten till det avdraget. I lagens mening handlar det om kostnader man har för intjänande av de slantar som kommer in. Här har vi en direkt relation mellan de två menar jag. Jag skulle till och med kunna ta betalt för mina uppdrag mätta i nedbrunna ljus för att utföra dem. Åttatusen för ett nedbrunnet ljus. Femtusen för ett halvt. Samma och lika.

Förkyld såklart. Vad annars. Men trotts fantastiskt underbart härlig bok tänker jag inte krypa ner i soffan under ett täcke. Näpp. Suget är för stort att gå ner hit till kontoret. Att skapa något man tror på ur tomhet.

Min nuvarande fejjanbojkott varar. Jag är glad för det. Jag mår bättre som människa utan den där smeten. Ja det gör faktiskt ont i mig på riktigt ibland att läsa och förstå att ytligheten genomsyrar allt och alla. Rubrikläsandet, katt och matbilderna och LYCKA. Det är bara trams. Priset för att hålla sig borta är såklart total isolering. Jag har inte många andra sociala kontakter utanför jobbet. Men det känns faktiskt bättre det än att blir bortvald i strömmarna av all den där lyckan. Varför strö pärlor för svin tänker jag. Men när isoleringen blir för stor kanske jag återvänder. Jag gillar ändå människor. Även de med begränsningar. Men jag borde inte. För allt det där bryter ner mig bit för bit.

“Charlieeffekten” har jag döpt den effekt till som gör att saker bemöts olika beroende på vem som säger dem. På fejjan regerar Charlieeffekten på samma sätt som den gjorde det i grundskolan. Den dag jag stängde dörren bakom mig på grundskolan var en bra dag. Jag vill inte tillbaks. Så just det där är inget jag längtar tillbaks till. Den finns ju så tydligt i så många andra sammanhang också. De som skrattar högt och tillgjort när chefen drar ett skämt är de farligaste av människor. Efter dem kommer just de Charlieeffektifierade. Först senare mördare och våldtäktsmän. De är inte alls lika farliga som de först nämnda.

Men jag skall väl jobba. Tekoppen är snart urdrucken. Tidsfönstret fortfarande öppet och berget av det jag vill och måste göra finns där. Om en stund är jag lycklig här inne på kontoret igen. När huvudet fylls av logiken och världen där ute är borta. Det är då ljuset som fladdrar där på bordet i draget från otäta fönster är viktigt. Det som visar vägen tillbaks till det varma och medmänskliga där kärlek och den verklig lyckan finns. Allt det där andra, algoritmerna och de tekniska lösningarna, är bara hittepå. Det är ljuset som är min påminnelse om att aldrig glömma den riktiga världen trotts att den är så fantastisk den inte finns på riktigt.