Categories
Betraktelser & Berättelse

God Jul och Gott Nytt år vänner!

images (1)
Dan före självaste dan. Allt det där jobbiga är avklarat nu. Det är bara åka med härifrån eller tillaga en pyttipanna och skita i alltihop om man känner för det. Hur man firar eller om man firar spelar ingen roll. Om man vill känna midvinterns magi precis som man så tydligt känner midsommarens magi spelar inte heller någon roll, eller om man nu väljer nymodigheter och produktplacerade Jesusfödslar så fungerar säkert det också. Magin finns där i alla fall om man vill att den skall finnas. Lätt att ta in som oförstört barn, svårare att nå som förstörd vuxen. Man får ta hjälp av ljusen, granen, whiskyn, hemvändande vänner och släkt för att hitta dit.

Någonstans inne i det där finns det som är sant magiskt och man kan välja att låta sig uppfyllas av det där eller låta bli om man tycker det är bättre. Ljuset kan vara ett magiskt ljus som fyller ens sinne med goda föresatser. Den goda maten kan fylla en själ med tacksamhet. Att ge en present till någon man älskar kan fylla en med mer glädje än att få en. En promenad hand i hand med någon man älskar i ett stilla julnattssnöväder med knarr under skorna ger liv mening. Att bära ut mat till djuren, dela med sig, tänka på andra, öppnar upp för kärlek mellan varelser. Att se ett lyckligt barn somna uttröttat efter en sen kväll lekande bland nya leksaker värmer kalla hjärtan.

Men allt det där får man kanske inte. Det är få förunnat. Kanske sitter man där ensam med en hårdmacka och en ljusstump. Kanske har man inte ens det. Kanske fryser man. Kanske vill man fly från allt. Men magin finns där också då. Också i det lilla finns det ljusa. Man väljer vad man ser också som fattig och ensam och som någon det är synd om. Magin verkar också här under en årstid när människor för en gång skull tänker mer på andra än sig själv.

Man kan vara utfattig och ensam och vara lycklig och man kan vara multimiljardär eller firad stjärna och vara hur olycklig som helst. Fast än världen är orättvis finns också gott och lycka i det lilla. Kanske behövs det lite magi för att se den. En sådan magi som finns under ett midvinterfirande som julen ju faktiskt egentligen är. Njut av det du har. Du är värd att göra det med gott samvete. Glöm bara inte de andra som inte har det lika bra som dig, de kunde också lika väl varit du.

God Jul och Gott Nytt år alla vänner!
/Ake

Lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.