Categories
Betraktelser & Berättelse

Nationaldag

back view photo of six girls wearing swimsuit sitting on white sand
Photo by Roberto Nickson on Pexels.com

Noll besökare på bloggen idag. Har aldrig tidigare hänt. Men alla firar väl nationaldag. Är euforiska över historia och land.

Jag undrar liksom vilka som deltar i nationaldagsfirande. Vad lever man för liv då? “Ja, härligt, idag är det nationaldag!!!” kanske. Jag vet inte. Tal av någon potentat. Hylla kungar som levt och kungar som lever. Skit i folket som byggde landet. De många. De riktiga människorna. Eller är det dom som ger sig ut till hembygdsgårdarna och firar. Hmmmm… är vi verkligen så få?

Fast frihet såklart. Visst finns det lite frihet kvar fortfarande i Sverige. Man kan gå på hembygdsfirande och nationaldagar utan att spärras in på mentalsjukhus som varandes efterbliven. Ja eller tvärtom också så?lart. Man spärras inte in om man inte tar sig till de där samlingarna heller.

Tur.

För mig.

Aldrig att jag sätter min for där.

Här på kullen ägnar vi dagen åt att flytta ut tomaterna i växthuset. Gurkorna vågar vi inte riktigt flytta ut ännu. Dom vill gärna ha > +7 och helt säker kan man inte vara att luftmassorna här på kullen håller sig i det området de närmaste dagarna. Men till helgen. Då jävlar, då åker dom med ut.

Men sommaren börjar här. Ja i Sverige. Ett Sverige som också jag älskar. Men jag älskar å andra sidan en massa andra länder också. Nöjer mig inte med ett land. Ja troligen alla länder förresten finns med på min lista. Många nationaldagar att fira blir det. Tur att man inte har allt för mycket alkohol hemma.

Ser statsministern föreläsa på nationaldagen i ett förinspelat tal. Kontentan att det skall bli svårare att bli svensk. Helst jävligt svårt. Man skall bevisa en massa saker om man vill bli en stolt svensk. Här skall inte visas någon nåd mot flyktingar längre. Nope. En miljon utvandrade Svenskar (flest till Amerika) under förra sekelskiftet applåderar troligen. Inte jag! Jag blir kräksjuk av det där pratet.

I Rapport visar man festen i stadshuset för de som fått Svenskt medborgarskap under året. Vackert. Välkomnande. Inkluderande. HURRA för det initiativet.

En koltrasat sjunger för oss lite på håll idag. Det är inte heller Sverige. Den finns överallt. Men vacker är det. Men man får lyssna noga. Hoppas och hoppas och hoppas att den eller någon annan ibland kan sätta sig på någon gren närmare ett öppet sommarfönster där en tunn gardin fladdrar i vinden. Kärlek. Respekt.

En vacker svartöga får åka ut på bron idag också. Övervintrad. För någon månad sedan var den ett tunt litet blad. Nu översållad med vackra blommor och en meter hög. En stolthet. Ja i sin egen rätt. Vacker. Men finns i en massa andra länder den med såklart. Inte särskilt Svensk. Inte mycket att komma med på en nationaldag den heller. Synd.

Men det är vi som bygger landet. Det är inte kungar och baroner. Inte fogdar och länsmän. Det är vi vanliga människor. Skit i Gustav Vasa. Det är vi som skall gratuleras en dag som den här. HURRA och GRATTIS till oss allesammans. Ja inte bara idag såklart. Alla dagar på året. Varenda en. Varenda minut. Kungarna och dom andra skriver bara ner sin egen historia. Ljuger sig blåa på varannan rad. Skit i dom.

Lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.