Categories
programming VSCP

Grattis, liksom

Dashrath Manjhi, mannen som med hammare och huggjärn skapade en passage genom berget på egen hand är ett föredöme för mig. Jag tänker ofta på honom. Tror man på något så kan man skapa något, i alla fall om man jobbar på det också.  Och nej, man behöver inte alls lyssna på de som säger att känna stor passion för något är sjukligt. Det är tvärt om, ickepassionen som är en av de svåraste sjukdomarna. “Krig är fred” människorna är bara framme och nosar med sina fula trynen där också. Satt bokstavskombinationer på människor som kommer blickas tillbaks på precis som vi ser på lobotomi och isbad nu.  Dashrath Manjhi är beviset för att det är rätt och bra att tro och göra. Folk kan peka finger och häckla hur mycket de vill.

Det finns en länk i kommentarerna till Dashrath Manjhi. Läs och förundras.

Jag håller på med ett ett projekt VSCP (länk i kommentarerna) som fyller 24-år idag. Det är naturligtvis därför jag tänker på Dashrath. VSCP är min passage genom det där berget. Det jag måste göra. Det har i princip inte gått en dag under de där 24-åren när jag inte jobbat på projektet i någon form. Utvecklat. Svarat på frågor, funderat på lösningar. Och nästan varje dag har jag älskat det jag gjort. Jag tänker inte “tänk om jag satsar fel” när jag går ner till kontoret på morgonen. Tvärtom. Jag vet att jag satsar rätt. Jag känner det tillsammans med gokänslan i magen när jag kliver in på kontoret. Andra må tveka, spotta på, förnedra, starta projekt och två år senare lägga ner projekt (jag har upplevt många sådana)  och det spelar ingen roll. Jag vet att jag har rätt. För det finns nämligen inga fel att begå. Det sämsta utfallet är bara att slutresultatet blev en väg som ingen går efter.  Buddhistisk sandkonst i så fall. Det ultimata verket.

Nästa år, om jag lever, har jag hållit på i ett kvartssekel. Nog måste man väl ändå säga att det här blev ett livsprojekt. Boendes i en del av landet där ingen ens vet (eller bryr sig om) vad open source är, finns det såklart ingen mening med att försöka förklara vad man håller på med. Att inte ta betalt. Inte patentera. Inte tjäna pengar. Dumt skulle alla bara tycka. Att hela vår vetenskapliga grund är bygd på samma tanke är de flesta inte medvetna om heller eftersom idag är pengar och ära styrkraften där också. För mig är open source det finaste vi har i vår samtid. Att folk utan personlig vinning kan samarbete runt om i världen runt en ide. Du som läser det här använder säkert flera sådan projekt i din elektroniska enhet just nu. Detsamma gäller i allt annat du tar dig för under resten av dagen. Open source fins överallt.  Lösningarna gör bara inte väsen av sig. De nöjer sig med att fungera och göra det de skall.

Jag börjar bli gammal. Klart det är så. Bygger man en passage genom ett berg finns det ett “klart”. I ett projekt som VSCP är inte det där “klart” så solklart och tydligt om det ens finns. Så jag ser fortfarande att det finns massor att göra. Och eftersom tiden är begränsad så får man nöja sig med att se ett år framåt i tiden. Får jag behålla mina sinnen skapligt intakta så hoppas jag att jag en dag faller ihop framför datorn eller vid elektronikbänken när jag jobbar med det här projektet och sen inte finns mer. Det vore ett värdigt slut. För kärlek och passion är drivkrafterna. Och tamefan om jag inte skulle kunna tänka mig tjugofyra år till om det bara gick.

Idag firar vi med en kanelbulle och en whisky. Traditionsenligt firande av denna dag.

https://en.wikipedia.org/wiki/Dashrath_Manjhi

https://www.vscp.org

2 replies on “Grattis, liksom”

Lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.