Categories
Betraktelser & Berättelse Bilder

Rullbandspelaren

bandspelaren_1200

Rullbandspelaren står där i fönstret. Ja det är ju inte självklart på bilden. Men jag ser det på skruvmejseln. Fjädern som tryckte bandet mot tonhuvudet var nämligen av. Rätt applicerad så hade skruvmejseln samma syfte. Det är tydligen flaggdag också. Flaggan är hissad i Edsbyhem. Kanske första maj, Kungens födelsedag eller något annat. Troligen 1970.

Rullbandaren hade jag ärvt av min bror. Fjädern var ju av som sagt. Av honom ärvde man bara det som var trasigt. Men den här rullbandaren fyllde sitt syfte för mig. Man lät kompisar spela in musik, blandband, som man sen kunde lyssna på. Någon skivspelare hade jag inte. Grejer fick man inte bara sådär i vår familj.

Fast den var grå och gammal så har den här bandspelaren enorm betydelse. En kompis hade spelat in ett band med en “riktigt häftigt grupp” som han sa. Något vi var tvungna att lyssna på. Så han hade spelat in det på ett band han fått av mig och på skolan tidigare under dan hade jag fått det. Esbjörn, en kompis, var och hälsade på när jag satte på det. Lite krångel med skruvmejseln innan allt fungerade men sen kom något fantastisk ur högtalarna. Jag är säker på att vi inte sa ett ord under den tid som musiken varade. Vi såg inte på varandra ens. Först när musiken tystnade kvicknade vi till igen som knockade.

Jag fick en ny identitet just då. Hårdrockare. Det var nämligen Deep Purple som var inspelade på bandet. Vilken skiva vet jag inte men det var så oerhört mycket bättre och mer fantastiskt än något annat jag hade hört tidigare. Snart upptäckte man Black Sabbath, Rush, Blue Öyster Cult och allt annat underbart som fanns i genren och var helt fast.

I sommar säger dom att Deep Purple skall spela i Gävle. Liksom man sa att Scorpions gjorde det i Sandviken i höstas. Men det var då på 70-talet man skulle se dom live och uppleva deras musik. Substansen i dom här grupperna är för länge sedan uttankad. Det som kan upplevas idag är bara replicas och yta. Eller möjligen ett sätt att ta sig tillbaks till “då”. Men vem f:n vill det!? Vår bästa tid är nu. Sen finns det minnen som man kan må gott av att tänka på ibland. Men det är nu vi lever.

Ja jag fick en skivspelare till slut. Min första lön efter att ha börjat jobba efter att ha hoppat av efter första året på gymnasiet gick till den. En fin anläggning. Många hårdrocksplattor blev inköpta. Men framförallt nu spelade jag hårdrock själv också. Jag ville leva musiken och gjorde det.

Lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.