Categories
Betraktelser & Berättelse

Förberedelser

225px-Canis_lupus_laying

Förbereder mig för ylande till fullmånen i natt. Men först blev det dragspelsgrattis genom mobilen och fönstret. Det är grannen, dragspelaren med fru såklart som sett min vinst. Ses vi inte vid postlådan så ses vi genom köksfönstret. Idag dragspelare med spelet på sig och musiken i mobilen med fru på sång. Det är sådant man kan vänja sig vid. Blir såklart uppiggad. Dom är sådana grannarna. Snälla och uppiggande.

Sett en del av Hälsingland idag alltså. Kan bara konstatera att också Ljusnandalen har sina fördelar. Det är vackert. Skulle nog kunna tänka mig att bo där någonstans några mil efter Järvsö någonstans. Helst på Bollnässidan. Med fru då såklart som också tycker om området. Livet skulle vara enklare där om man vill nå världen. Med världen menas då restaurangbesök, teater, bio och sånt. Men det kanske man inte vill? Eller så vill man? Vi har inte bestämt oss. Kanske bestämmer vi oss aldrig. Det är inget fel på södra Frankrike heller. Eller Grekland för den delen. Men inte bor vi där heller? Underligt är det. Eller också inte. Hälsingland är Hälsingland. Man bor där och dör där. Somliga i alla fall. Vissa verkar nöjda med det.

I Bollnäs blev det en hamburgare på Max. Gillar deras vegetariska burgare. Naturligt eftersom jag är vegetarian. Men det gick inte att betala. Ett centralt fel i systemet gjorde att inga Max restauranger i Sverige kunde genomföra kortbetalningar under lunchrusningen. Spännande! Dom flesta där i kön hade, liksom jag inga kontanter, och kunde alltså inte betala för sin mat. Vi är sårbara nu för tiden. En rejäl EMC smäll och helt plötsligt bryter hela vår infrastruktur ihop. Varenda dator i det här landet skulle säcka ihop. Ja i alla andra länder också såklart om det var en rejäl ssssppfffft!!!. Någon som har hört talas om ett backupsystem? Nä, tänkte väl det. Ja kontanter säger ni. Men det är datorer som hanterar dom också säger jag. Det skulle braka ihop. Tvångsbantning skulle det bli. Kanske bra för vissa av oss ändå om man funderar på saken. Sämre för andra. Bra att bo på landet om det händer. Här kan man i alla fall äta granskott.

Men det löste sig. En ansvarig kom på efter ett tag att Max Express system var kopplat genom ett annat system så till slut kunde vi ändå betala och få vår mat. Men det kändes lite som om man fick en glimt av en framtida kris där på Max idag.

Man är antagligen gammal på riktigt när man bara hälsar på sina föräldrar vid deras grav. Gjorde det när jag ändå åkte förbi. Men det är väl som det skall vara. Föräldrar skall dö före sina barn. Det omvända är värre. Mycket värre. Vidrigt! Har sett för mycket av det i släkten. Unga skall leva tills dom dör och är klara med sitt. Inte ryckas bort halvvägs eller kvartsväg genom livet när man har en massa ogjort.

Spionerade lite i Ljusdal idag. Kändes som ett måste om man skall kunna genomföra det här. Har en ganska klar bild av vad det kommer att bli imorgon. Temat är “köp bara onödigt”. Alltså här kommer tjugofemtusen som man inte skulle ha och som man måste handla upp. Då kan man för en gång skull vara lite oförnuftig och bara köpa sånt som man aldrig skulle unna sig annars för pengarna. Så så får det bli. Det kommer att bränna till några timmar och sen är dom borta och ersatta med lite strunt som vi egentligen inte behöver. Men det kommer antagligen bli timmar man aldrig kommer att glömma. Jag är ingen storshoppare annars så att få göra det en gång i livet med manisk intensitet må vara förlåtet.

Ett litet problem är ju att det är fullmåne i natt. Berget, månen, vargarna och de Hälsingska storskogarna kräver att jag deltar i nattens övningar. Att tillbringa natten där på Örnberget och dansa och yla och sen upp och iväg till Ljusdal kan bli tröttande. Men får väl göra som vargarna. Sova först när bytet är nedlagt framåt eftermiddagen. Eller också skall man ta vargarna med sig in dit till köpingen. Vandra in där naken med håret spretandes åt alla håll och med en vild blick shoppa som en ensam varg efter en hel natts ylande och dansande. Men man skall passera Färila såklart och varg är ju inte så populärt där precis efter ungvargens nyfikna tassande i byn. Så det är bäst att lämna vargarna kvar i storskogens dalar. Fara ensam in till människobyn som en o-cool gubbe från Los och bara som det.

Lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.