Categories
Betraktelser & Berättelse

Citronträdet

Citronträd 5823

Citronträdet blev den naturliga symbolen för “handladagen”. Onödigt, men varmt, levande och härligt. Det kommer att få en given plats i biblioteket under vintern och få stå ute på ett varmt härligt soligt ställe under sommaren. Där på en plats där det kan stå lite ensamt och njuta och se ut över Hälsingska berg som rullar bort i fjärran i nyanser av blått. Exotiska vyer för citronträd? Ja, det tror jag. Jag tror också att just det här trädet kommer att gilla Svensk sommar. Den som är liksom lite mer magisk och vaknare än den som citronträd annars upplever. En ljus nordisk natt istället för den kolsvarta sydländska. Den som väcker hopp istället för att släcka. Då man är vaken istället för att sova. Om man bara kommer ihåg att bära in det innan vemodet, kylan och mörkret drabbar oss i Hälsingland. Aldrig berättar för det om det där. Skydda från sådant citronträd inget behöver veta ett dugg om.

Om brasan alltid har varit det ställde dit jag dragit mig undan med en single malt under kalla vinternätter – då när snöstormen yr utanför fönstret – så blir det nog citronträdet jag sitter under i fortsättningen. Jag har nämligen för mycket fantasi. Sätter jag mig där så är jag snart i Spanien eller i Iranska soliga berg där ingen suttit på länge. Ser ut över det karga landskapet och lyssnar till porlandet från en liten snirklande bäck med friskt, klart, kallt vatten, med ursprung från en källa i bergen. Där kan jag sitta och må gott som gammal tjock o-cool gubbe i Los länge. Kanske överleva den långa vintern just för att jag kan det.

Jag är glad över att vakna till en ny dag. Varje dag. Att få se det där vanliga sen under dagen fyller mig med eufori för att just jag är en av dom levande som får uppleva allt det där vanliga. Att just jag deltar. Jag har en massa saker omkring mig, men det finns inget av dom sakerna som ens kommer i närheten av värdet av att få leva.

Det finns miljontals citronträd. Själva citronträdet är inte konstigare än ännu en av de där miljontals människorna. Men som människorna är vart och ett av dom unikt. Det eller den man känner mer än dom andra blir därför också en symbol för just alla dom där andra. Många i en och därför mångdubbelt värdefullt. Just så är det med mitt citronträd. Symbolen för alla citronträd som står där i solen på andra platser i världen och ser saker som jag inte ser här där jag är. Som gror i jordar som mina händer aldrig kommer att låtas silas genom mina fingrar. Som dricker vatten som aldrig skall släcka min törst. Dom som är bröder och systrar till mitt träd som står här hemma i ett hus i dom Hälsingska skogarna. Visst, vi längtar ut i världen jag och mitt träd, men senare kommer det att finnas tid för resor. Just nu har vi fullt upp med att leva och finnas till vi två. Vi som står här där våra rötter ännu håller ett hårt grepp om oss. Jag och mitt Hälsingska citronträd måste stanna och göra klart allt det vi måste göra. Fortsätta vårt värv tills vi är klara. Då när rötterna släpper taget. Då startar vi vår resa. Bort dit till det vi drömde om när vi ännu fanns här.

Lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.