Categories
Betraktelser & Berättelse

Ungdomssynder och mobbing

Ny dag och alltså nya möjligheter. Tidningen är där i lådan när jag halvt sovande hämtar den. Trött fast jag igår la mig tidigare än jag alltid annars gör. Den handlar mest om mobbing och skolstart och om Tyskt lärlingssystem. Mobbad ja. Jag har aldrig blivit det. Aldrig mobbat någon heller. Jag var ju en tjockis innan puberteten men mobbad blev jag aldrig. Bet väl inte på mig, jag befann mig för det mesta i en parallell värld i alla fall. Men hindrade mobbing av ekonomichefens son gjorde jag i alla fall fast han nog aldrig fattade det själv.

filmen

Gjorde min första radiointervju förresten i samband med mobbing. Höll ju på med film i skolan. Det var filmare eller fotograf jag ville bli. Men samtidigt rusade hormonerna runt i den där kroppen och målet blev henne med det långa ljusa håret. För vacker och för ljuvlig såklart för att närma sig för en sådan som mig, så det fick bli kärlek på avstånd. Men bild på henne ville man ju ha, så när eleverna skulle ha skolleg så såg jag min chans. Fotade helt enkelt alla elever för att få den där bilden som man skulle kunna sitta och titta på och tråna till i sitt pojkrum. Smart va? Sen om man ville ha rörliga bilder så var man ju tvungen att göra en film med henne med. Och det gjorde man ju. Det blev en om mobbing. Media hängde såklart på eftersom det var ett toppenmediaämne redan då, och det var då den första radiointervjun kom. Tidningar var jag redan vana eftersom jag plåtade bandy och annat åt dem allesammans i mitt “företag” Edsbyns Naturfoto. Ett företag som fanns ovetandes om att man måste vara myndig för att ha ett och att bokföring behövdes. Men ingen frågade någonsin vad jag vet.

Senare tog jag mod till mig och vågade ta fler bilder. En skickade jag in till Hälsinge Kurierens “Mulleflicka” (ja det är sant, det hette så!) där tidningen visade en bild på en tjej varje vecka. Men när flickan med det långa ljusa håret fick reda på det här så vill hon inte alls bli någon “mulleflicka” och hennes mamma ringde till tidningen för att stoppa publiceringen och dom hade såklart för en stund sedan redan kört igång tryckpressarna och fick stoppa dem och göra om. Jag lärde mig vad ångest var när min kompis som körde ut tidningar kom in på lektionen och berättade. Ursäktade tror jag. Hoppas det.

gretch_firts_guitar

Tror det var samma flicka som fick mig att börja spela i band också förresten. Hon umgicks med dem som ordnade diskoteken på Folkets Hem och när jag såg henne gå upp på scen och sen bakom den när Rolands Löfte spelade bestämde jag mig direkt sittandes där ensam i mitt hörn med T-Rex dundrande i lokalerna och hade snart inhandlat min begagnade Gretch köpt för bildhonorar och sen blev det ju som det blev med allt det där. Men det kommer nya flickor och man glömmer söta femtonåriga flickor med långt ljust hår och låter livet rulla vidare. Allt det där kan ju låta patetiskt nu när man ser det genom en vuxens ögon men det var ren kärlek då och den tänker jag aldrig någonsin be om ursäkt för att jag kände.

Ja och sen var det läringlingssystemet alltså. Vi går ju åt motsatt håll i Sverige. Men jag tror vi tar det någon annan gång.

Lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.